Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom uppstår när medianusnerven kommer i kläm om utrymmet i handen minskar. De vanligaste symptomen på att du har drabbats är domningar och stickningar i handen, framförallt på nätterna. Det känns ungefär som när handen ”somnar” men det går inte över, även om du skakar handen.

Det är vanligt att du får nedsatt känsel i fingrarna, vilket leder till fumlighet och att du lätt tappar saker. Du kan känna smärta i handen och handleden som ibland strålar hela vägen upp mot axeln. Muskeln vid tummen kan försvagas och handen känns ofta torr. Besvären är obehagliga men karpaltunnelsyndrom är inte farligt.

Vad beror det på

Karpaltunneln är en smal kanal i handloven, mellan ben och ett starkt ledband. I denna passage löper medianusnerven och senor som kontrollerar fingrarna. Tillståndet uppstår när denna nerv kommer i kläm på grund av att utrymmet i tunneln blivit mindre. Du hittar mer information om symptom och tecken på karpaltunnelsyndrom hos Aleris.

Vanliga anledningar att du drabbas är:

  • Repetition av rörelser genom upprepade hand- och handledsrörelser.
  • Anatomiska faktorer är ärftliga, även en mindre karpaltunnel.
  • Inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit kan leda till svullnad i karpaltunneln.
  • Hormoner kan påverka, som graviditet, mens och sköldkörtelproblem.
  • Äldre människor är mer benägna att utveckla problem på grund av minskat blodflöde.
  • Diabetes och andra kroniska sjukdomar som påverkar nerverna kan också öka risken.

Undersökning & behandling

När du misstänker karpaltunnelsyndrom bokar du tid hos en läkare, via 1177, eller direkt hos en fysioterapeut. De undersöker din hand genom att pröva nervernas och musklernas funktion genom olika tester.

Du får ofta börja med att böja handleden så mycket det gå under någon minut för att frammana domningar och stickningar. Läkaren klappar sedan mot insidan av din hand med fingertopparna. Dessa enkla undersökningar räcker ofta för att kunna ge dig rätt diagnos.

Behandlingen kan ofta inledas direkt efter första besöket genom att du börjar använda ett handledsstöd med en skena i. Stödet gör att du måste hålla handen i ett läge som inte är påfrestande för nerverna och karpaltunneln. Besvären avgör om det räcker med nätterna eller om du ska ha skenan hela dagarna.

Om de upptäcker att böjsenorna är inflammerade kan du få utskrivet inflammationshämmande läkemedel. Du kan även få en spruta med kortison i karpaltunneln, det brukar minska obehaget men oftast är det bara en tillfällig lösning. Du kan även få ergonomisk träning och behandling i handen av en kiropraktor eller naprapat.

Har problemen med karpaltunnelsyndrom uppstått i samband med graviditet försvinner ofta det ofta av sig själv i samband med att hormonnivån förändras.

Vad du kan göra själv


Det finns saker du kan göra själv för att underlätta besvären av karpaltunnelsyndrom. Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat problemen, du får träffa en fysio- eller arbetsterapeut som hjälper dig att bedöma bästa behandling.

Träna upp motoriken i andra handen

Om du har fått karpaltunnelsyndrom genom upprepade rörelser med handen, exempelvis genom datoranvändande, är det bra att träna upp den andra handen. Kan du avlasta handen som du har domningar i kommer dina besvär att minska på sikt.

Handledsstöd

Ofta märker du av problemen på natten, det är därför bra att undvika att böja handlederna när du sover. Börja sov med ett handledsskydd på handen du har problem med Träffar du en fysioterapeut kan du få ett skydd med en plastskena i för extra avlastning.

Operation av karpaltunnelsyndrom

Om ingen typ av behandling av karpaltunnelsyndrom du gjort tillsammans med läkare, fysioterapeut eller hemma själv har hjälpt kan du bli aktuell för operation. Själva operationen är enkel och brukar ta cirka 15 minuter och görs via titthålskirurgi, du kan läsa mer hos 1177. Du är vaken under hela operationen med lokalbedövning.

Det görs ett snitt över karpaltunneln och kirurgen skär av ledbandet som täcker. Ledbandet läker sedan sig själv och blir lite längre än vad det var från början vilket ger nerven större utrymme. Handens rörlighet påverkas inte av att ledbandet blir större.

Med remiss

Du får en remiss till öppna specialiserade vården av en primärvårdsläkare. När du får en remiss kommer du till en specialist som undersöker handen mer grundligt och avgör om du måste opereras. När du fått en faller du under vårdgarantin, då ska du få besöka läkare inom 90 dagar för fortsatt vårdplan.

Sjukhus som utför operation för karpaltunnelsyndrom är:

  • Allmänna sjukhus har ofta ortopediska eller handkirurgiska avdelningar där operationer sker.
  • Specialiserade ortopediska sjukhus är specialiserade på ortopedi och handkirurgi.
  • Dagkirurgiska centra är inriktade på att utföra mindre kirurgiska ingrepp under lokalbedövning.

Utan remiss

Du kan själv boka in en operation utan remiss hos privata aktörer, lider du väldigt av karpaltunnelsyndrom har de ofta kortare vårdköer än offentlig verksamhet. Det finns flera fördelar med att gå privat, du kan själv välja vilken mottagning du vill gå till och får ofta träffa en expert på handkirurgi direkt.

Nackdelen med att söka sig till privat vård är att du måste bekosta den själv. Att operera karpaltunnelsyndrom privat kostar från cirka 12 000 kronor.

Här listar vi tre aktörer som utför operation utan remiss:

Aleris

Utför operation av karpaltunnelsyndrom utan remiss från läkare inom primärvården. Finns flera mottagningar runt om i Sverige som Stockholm, Uppsala och Göteborg.

08-406 22 00

Boka tid!

DBI Vård & hälsa

Tar emot patienter för vård och operation utan remiss. Väntetiden är normalt kortare än hos primärvården och de har mottagningar i Stockholm, Västerås och Mörby.

info@dbivard.se

Boka tid!

Hermelinen

En privat aktör som tar emot egenremiss och bokningar av operation utan remiss. De harflera läkare som utför operationen vilken leder till kortare köer. De har sin mottganing i Luleå.

0920-40 22 00

Boka tid!

Efter operationen

Efter att du opererat handen med karpaltunnelsyndrom ska du återhämta handen, du bör undvika all typ av tung belastning i upp till 4 veckor. Normalt finns det behov av att sjukskriva dig under de veckorna. Det är vanligt att uppleva smärta efter karpaltunnelsyndromsoperation och handen är rejält svullen.

Var därför inte orolig om det tar flera månader för handen att få tillbaka styrkan och du helt återhämtat dig efter operationen. Du kan få rehab övningar hos din läkare för att skynda på läkningsprocessen ytterligare. Det är viktigt att du undviker rökning och alkohol före och efter operationen för att handen ska läka snabbare.

Det är väldigt små risker med att operera karpaltunnelsyndrom men komplikationer efteråt kan såklart uppstå.

  • Även om det är ovanligt kan infektioner förekomma, du blir svullen och känner smärta vid såret.
  • Det finns en risk för att nervskada kan uppstå i och runt karpaltunneln under operationen.
  • Vissa patienter kan uppleva stelhet efter operationen, ofta finns hjälp att få hos fysioterapeut.
  • Smärta och svullnad är vanliga omedelbart efter operationen, ibland det kräva behandling.
  • Komplex regionalt smärtsyndrom (CRPS) är ett sällsynt men allvarligt smärttillstånd.
  • I vissa fall kan symtomen på karpaltunnelsyndrom återkomma trots operation.
  • Ärrbildning kan utvecklas längs snittet, ibland kan nervfunktioner påverkas av det