Hallux valgus – Symtom och behandling

Hallux valgus innebär att stortån är snedställd och pekar inåt mot de andra tårna, ibland kan tårna tillochmed ligga omlott. Det brukar uppstå en knöl på sidan av foten då tåleden trycks ut, som med tiden blir ömmande, vilket kan leda till besvär. Drabbar oftare kvinnor än män.

Det är vanligt att det uppstår på båda fötterna och problemet kommer vanligen först i medelåldern, men du kan få det redan i tonåren. Det finns flera sätt att behandla hallux valgus, får du däremot stora problem kan operation behövas. Du kan läsa mer information om symptom och behandling av hallux valgus hos Aleris.

Vad beror det på

Vanligtvis börjar hallux valgus med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Med tiden vinklas stortån inåt mot de andra tårna vilket gör främre delen av foten bredare, tån som trycker mot de andra tårna kan också skapa skav och sår.

Hallux valgus beror på att stortåleden utsätts för tryck och då bildas knölen på insidan av foten. Denna knöl är inte bara synlig, huden blir ofta röd och irriterad. Under knölen finns en slemsäck svullnar upp på grund av trycket och gör knölen större. Hallux valgus är ofta smärtsamt och det kan vara svårt att hitta passande skor.

Symptom

Det finns flera symptom vid hallux valgus du kan vara uppmärksam på. Utöver den framträdande knölen är det vanligt att få smärta och obehag i foten, dina gamla skor börjar känns trånga och hammartå kan uppstå. Du kan även få överridande tå, det innebär att en tå, helt eller delvis, lägger sig över en annan tå bredvid. Detta brukar resultera i sneda och krokiga tår som kan skava, orsaka ömmande förhårdnader och det kan göra ont att gå.

Vad du kan göra själv


Det finns flera sätt att behandla för att själv lindra sina besvär och för att undvika en eventuell operation av din hallux valgus. Att välja rätt skor, besöka fotterapeut och använda olika hjälpmedel är effektiva sätt att hantera dina besvär och minska smärtan.

Skor och inlägg

Bra skor där dina fötter får gott om plats är hjälpsamt när du har smärtsam hallux valgus, du kan även köpa inlägg till främre delen av foten. Inlägg som passar när främre delen av foten blir plattare har ofta en liten upphöjning som kallas främre pelott. Inlägget lyfter framfoten i skorna och avlastar trycket på dina tår.

Det finns flera fördelar i att investera i barfota skor om du har problem med att få plats med främre delen av foten i traditionella skor. En barfotasko har en bredare tåbox och kan hjälpa dig få en mer naturlig fotställning som kan stärka fotmusklerna.

Fotterapeut

En fotterapeut är expert på fötter och fotproblem. De kan fastställa om dina problem beror på hallux valgus eller hammartå. Får du bekräftat att det är det du lider av kan fotterapeuten ge dig bra vård och råd för hur du ska behandla dina fotproblem.

De kan hjälpa dig att välja ut välanpassade ortopediska inlägg som passar just dina fötter. Du får också tips om lämpliga skor som ger tillräckligt med utrymme för att inte förvärra symptomen. Går du på regelbundna behandlingar av fotvård kan det linda smärta och inflammation.

Skötsel av förhårdnader

Du kan enkelt ta hand om dina förhårdnader på fötterna själv. Det är viktigt för att undvika att din hallux valgus förvärras och blir mer smärtsam.

  • Börja med att mjuka upp huden genom ett fotbad, använd gärna epsomsalt eller oljor.
  • Använd en fotfil eller en specialdesignad fotscrub för att varsamt gnugga bort all död hud.
  • Efter huden är skrubbad smörjer du in fötterna i en fet och fuktgivande kräm.
  • Gör rutinen återkommande, i alla fall varje månad för bästa resultat.
  • Se till att hålla dina fötter torra och rena för att undvika nya förhårdnader och hudirritationer.

Andra hjälpmedel

Att använda sig av tåspridare är effektivt vid hallux valgus. Den hjälper till att räta upp och dela på tårna, vilket förhindrar uppkomst av skavsår och blåsor. Du placerar den på rena, torra fötter och tar på strumporna över. Bär du dina tåspridare dagligen lindrar det smärta och irritation.

Flexibelt korrigeringsstöd hjälper till att korrigera vinkeln av stortån och förhindrar att du utvecklar hallux valgus. Den bidrar även till att lindra ledvärk och att du sliter på framsidan av foten under dagen. Du kan även köpa självhäftande ringar av skumgummi att sätta på förhårdnader som gör ont.

Operation

De som har mycket problem med smärtsam hallux valgus behöver opereras. Foten görs då smalare och stortån rätas ut. Oftast kan operationen utföras med lokalbedövning, men du kan behöva bli sövd. Även om du har problem i båda fötterna gör man en operation i taget, det kan bli väldigt svårt att gå om båda fötterna opereras vi samma tillfälle.

Efter en hallux valgus operation kan du ha ont, men värken minskar snabbt, du brukar rekommenderas att ta värktabletter med paracetamol som Alvedon. Foten lindas in i ett mjukt förband som plockas bort samtidigt som stygnen i foten efter cirka två till tre veckor. Återhämtningen efter hallux valgus operation är ofta enkel, men har du ett fysiskt tungt arbete kan du ändå behöva vara sjukskriven under några veckor.

Med remiss

Har du stora problem kan det vara aktuellt med en operation av hallux valgus, då behöver din läkare skriva en remiss till en ortoped som avgör om operation är nödvändig. Du kan även göra en egen vårdbegäran via 1177. Inför beslut görs undersökningar och röntgen. Vanligen utförs operationen på större sjukhus med specialistkompetens inom ortopedi.

Vissa mottagningar har lång väntetid, du kan göra ett eget vårdval, då begär du att remissen skickas till en mottagning med kortare kö. När du får en remiss till en mottagning i din region gäller den nationella vårdgarantin som ger dig rätt till vård inom en viss tid. För specialistmottagningar ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar för att få en besökstid.

Med remiss utförs operationen på:

  • Många allmänna sjukhus har ortopediska avdelningar som utför operationer för hallux valgus
  • Det finns kliniker som är specialiserade på fot- och ankelkirurgi som utför operationen.
  • Universitetssjukhus är ofta knutna till medicinska universitet och behandlar hallux valgus.

Utan remiss

Om du inte har en remiss från läkare till ortoped men du upplever att du får ont av din hallux valgus kan du ändå få en operation. Du får då bekosta delar av vården själv, priset varierar beroende på vilken mottagning du går till och hur omfattade operationen är. Priset brukar vara från 18 000 kronor. Här är tre mottagningar som tar emot patienter utan remiss.

Aleris

Tar emot patienter och utför operation av hallux valgus utan remiss från ortoped inom allmänvården. Finns mottagningar o Stockholmsområdet, Malmö och Umeå.

08-406 22 00

Boka tid!

Hermelinen

Hermelinen är Norrlands största privata vård- och friskvårdsföretag lokaliserat i Luleå. Här utförts operationer utan remiss och kostar från 18 500 kronor.

0920-40 22 00

Boka tid!

Ellenbogen ortopedi

I Malmö hittar du Ellenbogen ortopedi som utför operationer på foten, utan remiss. De har en egen mottagning och tar emot egenremisser.

040-20 80 55

Boka tid!